la-Barlad.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii barladenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Un muzeu centenar - Muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad

Agerpres

 

În urmă cu o sută de ani, pe 10 aprilie 1914, la Bârlad s-au pus bazele Muzeului "Vasile Pârvan", în fruntea grupului de inițiativă aflându-se personalități marcante, precum Gheorghe Constantin Râmniceanu, colonelul Petrescu Tocineanu, preotul Iacov Antonovici, Ion Pallady și profesorul Store Belloescu, care au gândit organizarea acestuia ca un muzeu mixt, cu mai multe secții, respectiv artă, istorie, științele naturii.

'La 10 aprilie 1914, când se semna actul de înființare, sub numele de Muzeul Județului Tutova, tânăra instituție avea deja câteva colecții din domeniile arheologiei, numismaticii, artei, obținute îndeosebi în urma unor donații. O altă problemă majoră, de care depindea viitorul tinerei instituții, a fost cea legată de personal. Doar specialiști bine pregătiți și dedicați muncii ar fi putut să transforme muzeul dintr-un depozit, într-o instituție vie, aproape de nevoile oamenilor. Primul custode al muzeului a fost ales profesorul preot Iacov Antonovici, căruia i-a revenit onoranta misiune de a aduce la cunoștința Comisiei Monumentelor Istorice actul privitor la nașterea muzeului', a precizat Mircea Mamalaucă, directorul muzeului bârlădean.

Cu toate greutățile, inerente perioadei de război, la care se va adaugă și situația dificilă de la sfârșitul acestuia, tânăra instituție a încercat continuu să se adapteze realităților momentului, reușind să supraviețuiască răspunzând nevoilor și așteptările publicului.

'Începând cu ultimii ani ai deceniului al cincilea din secolul trecut, muzeul va intra într-o nouă etapă a evoluției sale. Mai întâi, din 1957 instituția bârlădeană ia numele marelui arheolog și filosof al istoriei, Vasile Pârvan. Sigur această opțiune nu a fost întâmplătoare, marele om de știință a urmat cursurile Colegiului "Gheorghe Roșca Codreanu', fiind astfel, cel puțin sufletește, legat de Bârlad. Tot atunci au fost angajați o serie de specialiști, tineri, dornici să se implice, fără rezerve în viața cultural științifică a orașului și a țării', a subliniat Mircea Mamalaucă.

Arheologii Vasile Palade și Eugenia Popușoi au inițiat un amplu program de cercetare arheologică în zonă, materializat prin mai multe descoperiri de referință pentru arheologia românească și europeană. Au început cercetările în situl arheologic de la Trestiana, aparținând Culturii Starcervo-Criș, fiind până astăzi cea mai mare descoperire încadrată în această cultură de pe întinsul Moldovei.

Creșterea rapidă a patrimoniului cu obiecte rezultate în urma cercetărilor arheologice, a donațiilor constând în lucrări de artă, dar și a transferurilor și achizițiilor, transformă muzeul într-o instituție tot mai bogată și puternică, la care însă lipsa spațiului continua să rămână o problemă nerezolvată. Așa s-a ajuns în 1976, ca întreaga clădire a fostei Prefecturii a județului Tutova să intre în posesia muzeului. Aportul a fost substanțial prin cele 72 de încăperi, din care 49 cu destinație expozițională, iar celelalte reprezentând spații cu caracter administrativ, depozite, laboratoare.

Directorul Muzeului 'Vasile Pârvan' povestește că la scurt timp după această întâmplare instituția a primit o grea lovitură în urma cutremurului din 4 martie 1977. O parte din lucrările și obiectele de patrimoniu au avut de suferit, unele au dispărut pentru totdeauna în resturile de clădire dărâmată, iar imobilul, inclusiv structura de rezistență, au fost puternic afectate.

Reabilitarea clădirii s-a întins pe parcursul mai multor ani, iar la scurt timp după încheierea acesteia, alte două seisme, respectiv cele din 1986 și 1990, au determinat reînchiderea muzeului. Din luna iunie a anului 1990 muzeul își închidea din nou porțile.

'După grelele lovituri primite în urma celor două cutremure, o rază de speranță a apărut în anul 1993, atunci când un spațiu, de curând reabilitat, a intrat în circuitul muzeal. Este vorba de Casa Sturdza, imobil monument istoric, construit la sfârșitul secolului XVIII și începutul secolului al XIX-lea și care aparținuse lui Alecu Sturza, un important membru al uneia din vechile familii boierești din Moldova.

Prin deschiderea la Casa Sturdza a Muzeului colecțiilor, activitatea muzeistică s-a revigorat, apropierea dintre instituție și comunitate adâncindu-se', este de părere Mircea Mamalaucă.

'Printre bunurile de excepțională valoare, unele din ele clasate în categoria tezaur a patrimoniului național, se numără lucrări de pictură de școală germană, italiană, flamandă și spaniolă; sculptură românească, germană, spaniolă, franțuzească; tapiserii flamande și franțuzești; lăzi și garderobe italiene și franțuzești; comode, pian Biedermeier de secol XIX; kamidana — altar de cult japonez sfârșit secol XVIII; paravane japoneze de secol XVIII-XIX; ceramică japoneză și chinezească de secol XVIII-XIX; icoane și porți împărătești de secol XVIII-XIX; bijuterii de secol XVII-XIX; picturi din perioada interbelică aparținând artiștilor: N. Tonitza, Gh. Petrașcu, St. Dimitrescu, Th. Pallady, Lucian Grigorescu, Iosif Iser, Francisc Șirato Dumitru Ghiață, Dimitrie Hârlescu, Ion Theodorescu — Sion, Camil Ressu; pictură contemporană de: Corneliu Baba, Al. Ciucurencu, Gh. Vânatoru, Michaela Eleutheriade, Lucia Dem. Bălăcescu, Catul Bogdan, Octav Grigorescu, H. Catargi, Georgeta Năpăruș, Rodica Lazăr, Angela Popa Brădean, Traian Brădean, D. Hatmanu, C. Piliuță, Sorin Ilfoveanu, Ion Pacea, Ion Sălișteanu', se arată într-o prezentare a muzeului bârlădean.

Mii de bârlădeni, dar și vizitatori veniți din țară și din străinătate, au trecut pragul muzeului, rămânând impresionați de valoarea și frumusețea colecțiilor expuse în noul spațiu. Un moment de cotitură, sub raport administrativ, s-a dovedit a fi anul 2004, atunci când instituția a marcat împlinirea a 90 de ani. La acel ceas aniversar muzeul se prezenta cu un bogat și diversificat patrimoniu, care însuma zeci de mii de piese din domeniul arheologiei, istoriei, numismaticii, artei, științelor naturii.

Cel mai important lucru, la acel moment, s-a dovedit însă a fi dorința de a continua ceea ce generații de specialiști au construit și mai ales de a moderniza activitatea și mesajul muzeului, astfel încât să răspundă noilor realități generate de schimbările care au avut și aveau loc în societate.

Anul 2004 a adus muzeului un nou spațiu expozițional, respectiv Pavilionul "Marcel Guguianu", una dintre cele mai moderne clădiri cu destinație muzeu din România, care găzduiește o parte din opera marelui sculptor bârlădean Marcel Guguianu. În același an, un alt spațiu expozițional a intrat în patrimoniul administrativ al instituției. Este vorba de fostul sediu al Băncii Agricole, acolo unde au fost deschise noi expoziții permanente, care au permis reprezentanților muzeului să scoată din depozite sute de exponate care au putut și pot fi vizionate de public.

Pentru instituțiile de cultură — Biblioteca 'Stroe Belloescu' — 1909, Muzeul ,,Vasile Pârvan' — 1914, Teatrul 'V. I. Popa' — 1955 — s-a mers pe redarea unui scurt istoric al fiecărei instituții, realizat cu ajutorul documentelor și fotografiilor.

Valori consacrate ale literaturii naționale și universale cu origine bârlădeană, valori de ieri și de azi: Alex. Philippide, Alex. Vlahuță, V. I. Popa, G. G. Ursu, Gh. Vrabie, C-tin Chiriță, Octavian V. Stoica, C. D. Zeletin, Ion Hobana, Cezar Ivănescu, Lucian Vasiliu, Cristian Simionescu, Simion Bogdănescu, Mircea Coloșenco și mulți alții sunt prezente în expoziție cu manuscrise, fotografii și cărți.

Același imobil găzduiește și alte expoziții permanente, cum ar fi expoziția 'Cuza și epoca sa', care se dorește a fi un omagiu adus marelui domnitor, dar în același timp un act de justiție pe care Bârladul îl face în memoria celui mai important fiu al său.

Secția de Științele Naturii cuprinde bunuri cu semnificație științifică de valoare deosebită, colectate, donate și achiziționate din ecosistemele Podișului Bârladului, din alte zone ale țării noastre și din alte areale geografice ale lumii.

În anul 2006 zestrea deținută a crescut ca urmare a construirii în cadrul muzeului a unui observator astronomic. În anul 2008 spațiul Pavilionului "Marcel Guguianu" aproape s-a dublat, lucru care permite o mai bună prezentare a operei marelui sculptor.

După ce în anul 2006 s-a deschis o nouă direcție de manifestare cultural științifică prin inaugurarea observatorului astronomic, în anul 2008 a fost inițiat și acceptat pentru finanțare un proiect Phare de peste 500.000 de euro, proiect în urma căruia în anul 2009 s-a deschis la Bârlad un planetariu de ultimă generație.

Clădirea în care funcționează astăzi Muzeul 'Vasile Pârvan' a fost construită în secolul al XIX-lea, după planurile arhitectului italian Giovani Baldorossi, în stil neoclasic. Din 1957 este sediul central al muzeului. Ca unic sediu al muzeului, aici au funcționat expozițiile permanente ale secțiilor arheologie, istorie, artă și științele naturii, până în anul 1976, alături de depozite, laboratoare și serviciul administrativ. În perioada 1982-1990 au funcționat numai expozițiile permanente ale secțiilor de arheologie-istorie și artă.

Consiliul Județean Vaslui, printr-un proiect cu finanțare europeană, a demarat lucrările de consolidare și restaurare în 2010, lucrări finalizate în anul 2012. Prin restaurarea acestui impunător monument istoric, Bârladul a recăpătat o parte din strălucirea arhitecturii vechi. Cei care vor trece pragul muzeului vor fi copleșiți de arhitectura interioară, dar vor trăi și sentimentul că se află într-un muzeu amenajat la standarde internaționale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014